Steun ons en help Nederland vooruit

Veiligheid en leefbaarheid

Veiligheid is voor iedereen van groot belang. Veiligheid gaat vaak hand in hand met leefbaarheid. Een veilige wijk maakt het al snel een leefbare wijk. Een veilige omgeving in huis, maakt van dit huis een leefbaar thuis. Een voorwaarde voor geluk is volgens D66 in ieder geval een veilige, schone en daarmee prettige woonomgeving. Maar ook daar waar gewerkt wordt, uitgegaan wordt en ontspanning wordt gezocht moet een veilige en leefbare omgeving de standaard zijn.

De leefbaarheid van een wijk wordt, naast de veiligheid, gevormd door de afwezigheid van overlast. Overlast kan in vele vormen komen; hangjongeren, vernielingen en rommel en afval op straat, herrie in de lucht, zijn voor de meeste mensen een doorn in het oog. D66 wil overlast aanpakken om daarmee de veiligheid en leefbaarheid te vergroten. Dat draagt bij aan het geluksgevoel van onze inwoners.

Veiligheid is voor een deel feitelijk te bepalen en voor een deel gevoel. De cijfers over het voorkomen van criminaliteit in een wijk kloppen vaak niet bij het veiligheidsgevoel van wijkbewoners. In bijna alle gevallen voelen mensen zich onveiliger en hebben zij voor hun gevoel een grotere kans om slachtoffer te worden dan uit de cijfers blijkt.

Ook voor Haarlemmermeerders is dit het geval. Opvallend is wel dat het aantal woninginbraken en fietsendiefstallen in Haarlemmerliede en Spaarnwoude vele malen hoger is dan in Haarlemmermeer. Juist in die kernen zou de inzet van BOA’s snel een positief resultaat kunnen leveren.

Laatst gewijzigd op 11 september 2018