Steun ons en help Nederland vooruit

Snelle aanpak bij schulden

Kleine schulden moeten klein gehouden worden om problemen beheersbaar te houden. Dit kan door op een vroeg moment schulden te signaleren en aan te pakken. De aanpak ‘Vroeg Eropaf’ is een goed voorbeeld van hoe de gemeente Haarlemmermeer helpt dit te regelen.

Daarnaast wil D66 brede hulpverlening. Bij complexe problemen hebben mensen behoefte aan een hulpverlener die bij verschillende problemen tegelijk kan helpen. Juist als de schulden oplopen zijn goede afspraken van levensbelang zodat huisuitzetting voorkomen kan worden, er geen extra boetes betaald hoeven worden en de kinderen naar school kunnen blijven gaan.

D66 steunt een aanpak met creatieve oplossingen voor schuldhulpverlening. Daaronder vallen ook experimenten met het onder voorwaarden overnemen van schulden, zodat voorkomen wordt dat mensen hun leven lang achtervolgd worden door schulden. Uit de hersenwetenschap is immers bekend dat door langdurig moeten omgaan met financiële stress, daadwerkelijk een verandering in de hersenen plaatsvindt. Daardoor vermindert het doelgericht en probleemoplossend vermogen van mensen. Mobility Mentoring is een relatief nieuwe methode waarbij de aanpak van schulden wordt gecombineerd met de laatste inzichten vanuit die hersenwetenschap. D66 wil de toepassing van Mobility Mentoring voor inwoners met langdurige schuldenproblematiek.

En al kan preventie niet alles voorkomen, het blijft een belangrijk onderdeel in de armoedebestrijding.

Laagdrempelige inloopspreekuren kunnen mensen in een vroeg stadium helpen met informatie waarmee schulden en boetes worden voorkomen. Deze informatiebijeenkomsten moeten ook buiten werktijden aangeboden worden, omdat steeds meer werkenden kampen met schulden. Ook in het onderwijs helpt financiële educatie om schulden te voorkomen.

  • D66 wil flexibele en creatieve oplossingen voor schuldhulpverlening.
  • D66 wil bij schuldenproblematiek en armoedebestrijding aansluiten bij de laatste wetenschappelijke inzichten.

Laatst gewijzigd op 7 september 2018