Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 18 december 2020

Uitspraak commissie bezwaarschriften op bezwaar van Greenpeace in zaak Protestival op Schiphol

D66 en Groenlinks hebben schriftelijke vragen gesteld over de uitspraak van de commissie bezwaarschriften op bezwaar van Greenpeace in zaak Protestival op schiphol. Volgens de commissie waren de bezwaren terecht en heeft de gemeente onterecht gehandeld.

In december 2019 organiseerde Greenpeace op schiphol een Protestival. Met deze vreedzame
actie wilde Greenpeace aandacht vragen voor de klimaatcrisis en de relatie met (de groeiplannen van) de luchtvaart. Tijdens het Protestival werd door de burgemeester van Haarlemmermeer een noodbevel uitgevaardigd, op grond waarvan demonstranten zijn opgepakt en ‘bestuurlijk zijn verplaatst’ naar locaties buiten onze gemeente.

Over deze gang van zaken stelden wij al op 18 december 2019 kritische schriftelijke vragen. Diverse hoogleraren beoordeelden het handelen van de gemeente namelijk als onrechtmatig: de vrijheid van meningsuiting en het recht op protest zijn wettelijk verankerd in onze democratische rechtstaat.