Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 8 oktober 2018

Wethouder John Nederstigt op plaats 30 in Duurzame 100

Trouw presenteert dit jaar voor de tiende keer de Duurzame 100, de ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland. Het jubileum wordt gevierd op 10 oktober met een festival in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Die avond wordt ook bekend wie de winnaar van dit jaar is.

 

Wethouder Nederstigt op plaats 30

“John Nederstigt, één jaar weggeweest, nu weer terug in de Duurzame 100. Op nummer 30 en dat is een flinke sprong na zijn laatste notering in 2016, toen stond hij nog op 71. Dik verdiend, vindt de jury, dit is een bestuurder die verduurzaming serieus neemt en wat hij zegt, ook uitvoert. Met veel energie en enthousiasme en op tal van fronten.

 

Nederstigt is acht jaar wethouder in een gemeente met een groeiende bevolking en een groeiende economie (de Haarlemmermeer heeft 150.000 inwoners en 10.000 ondernemers). Desondanks daalt hier voor het zesde jaar op rij de CO2-uitstoot. Dat komt onder meer door grote investeringen in zonne-energie: 101 terajoule staat er op gemeentelijke grond. Bijna 30 hectare ligt al vol, dit jaar komt er 24 hectare bij. Haarlemmermeer heeft de meeste laadpalen per 1000 inwoners, negen keer zoveel als in de vier grote steden.

 

Nederstigt zit in tal van overleggen en in landelijke en regionale commissies om de circulaire economie te bevorderen of om duurzame glastuinbouw te stimuleren. Op alle fronten probeert hij zijn gemeente omhoog te stuwen in de groene cijfers. Afgelopen jaar is er bijvoorbeeld 30 kilometer extra duurzame akkerranden ingezaaid om het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen en het slootwater te beschermen. Hij initieerde een Nieuw Afvalplan, waardoor door betere scheiding aan de bron en door reductie van het restafval de gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid afval per inwoner daalde van 200 kilo naar 78 kilo. En deze opsomming is niet compleet.”

 

Lees meer

https://verhalen.trouw.nl/duurzame100/